Reutilizează

Reutilizează!

După ce refuzi și reduci, următorul pas în drumul către zero waste este reutilizează. Reutilizează lucrurile pe care le ai prin casă, lucruri pe care le ai deja sau ajută pe alții să le reutilizeze, iar când cumperi ceva nou, încearcă să o faci alegând produsul care poate avea ”viața” cea mai lungă.

Înainte de a arunca un lucru la coșul de gunoi, sau la coșul pentru reciclabile, gâdește-te bine, nu mai poate fi folosit și la altceva? Oare borcanul în care mi-am cumpărat gemul acela bun de maceșe nu pot să-l folosesc pentru a-mi duce mâncarea la servici în loc să cumpăr caserole de plastic pentru asta? Oare foaia de hârtie printata pe o singură parte nu poate fi dată copiilor pentru a desena? Oare zațul de cafea nu poate fi folosit într-un scrub iar tricoul ăsta pătat nu poate fi folosit ca și cârpă de șters prin mașină?

Ba da,se poate și, mai mult decât atât, dacă tu nu reușesti să găsești un folos lucrurilor pe care vrei să le arunci, asta nu înseamnă că alții nu pot. Abonează-te la grupuri de facebook dedicate acestor lucruri. Am văzut acolo tranzacționate sau donate de haine și încălțăminte, la decorațiuni sau mobilă ruptă. Nu trebuie ca produsul să fie perfect (bucățile de mobilă urmau să fie folosite pentru stupi), dar fi sincer cu defectele pe care le au.

Reutilizatul lucrurilor stă la baza eliminarii consumerismului excesiv și inutil. Gândește-te doar la banalele pungi de plastic, a căror viață și utilitate este de jumătate de oră, timpul necesar aducerii alimentelor cumpărate în casă. Apoi în cel mai bun caz, e refolosită o dată sau de 2 ori, până se rupe sau până este aruncată. Același lucru se poate spune de sticlele de plastic, de paiele primite la băuturi, de paharele sau caserolele de plastic în care îți cumperi mâncarea, de șervețelele de hârtie sau de bateriile normale.

Așa că, în loc să investești în lucruri pe care le folosești și le arunci, fă o investiție durabilă: ia o sacoșă de material pe care să o ai la tine tot timpul, cumpără șervețele din pânză pe care să le speli și baterii reîncărcabile. Ia-ți un termos pe care să-l reumpli, fie cu apă, fie cu cafea.

Nu numai că mediul îți va mulțumi, dar și portofelul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *