Redu

Cum spălăm “eco”? Cu nuci de săpun

Majoritatea detergenţilor găsiţi în magazine sunt produşi din compuşi chimicali sintetici şi, la fiecare spălare, îşi lasă amprenta asupra mediului, dar şi asupra pielii şi organismului noastru. Şi atunci care este alternativa mai sănătoasă? Cum spălăm “eco”? Cu nuci de săpun.

De aproape un an, am ales să folosesc nucile de săpun. Acestea sunt fructele unui pom Ritha, care creşte în nordul Indiei şi în Nepal, şi conţin săpunină, un agent activ care ajută la eliminarea grăsimii şi a mizeriei. Având în vedere că este un produs 100% natural, impactul asupra mediului este inexistent şi, mai mult decât atât nu produce iritaţii pe pielea sensilibilă.

Sunt intr-adevăr mai greu de găsit. Eu le cumpăr online, de pe nucidesapun.ro, dar am văzut că se găsesc şi la DM, la un preţ puţin mai ridicat. Pe lângă ele, mai cumpăr uleiuri esenţiale şi bicarbonat de sodiu, şi tot ce am nevoie pentru a-mi spăla rufele.

Un pachet de nuci de săpun deobicei conţine şi un săculeţ. În săculeţ pun câteva nuci, 4-5, şi adaug uleiuri esenţiale, deobicei ceva citric (lămâie, lemongras, portocale, pentru că mi se par ca miros fresh, potrivit pentru rufele proaspăt spălate) şi le bag direct în cuva maşinei de spălat. Săculeţul cu 4-5 nuci îl folosesc vreo 3-4 spălări şi apoi le arunc (sunt biodegradabile complet) iar, pentru rufele albe mai adaug, in locul pentru detergent, bicarbonat de sodiu, numai bun pentru înălbire.

Un dezavantaj este că nu sunt 100% eficiente pentru petele mari, greu de înlăturat, pentru asta încă mai caut alternative. Dar pentru absorbante reutilizabile (lăsate la înmuiat în prealabil), dischete demachiante, prosoape, haine delicate sau normale sunt ideale.

Şi m-am dezobişnuit atât de tare de mirosul chimic al balsamului de rufe, încât nu îmi mai place absolut deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *