Reutilizează

Absorbante reutilizabile. Altă alternativă.

Am scris mai demult un articol despre cupa menstruală, o alternativă ecologică la tamponul de unică folosință și, în interviul respespectiv, fetele povesteau de absorbante reutilizabile. O alternativă la absorbantele clasice, cele reutilizabile au devenit din ce în ce mai prezente pe piața din România.

Dacă e să ne gândim din perspectiva deșeului, 175.000.000 de absorbante / tampoane sunt aruncate la gunoi lunar în România, așa că imaginați-vă câte se aruncă la nivel global. Dar avantajele merg mult mai departe decât atât.

Am început să le folosesc de vreo 6 luni, după destul de multă cercetare pe internet, și doar în momente de maximă urgență am revenit la cele clasice, și nici nu îmi doresc altceva pe viitor. Mi se par mult, mult mai confortabile decât cele clasice, fiind produse din materiale naturale. Sunt ușor de spălat și nici nu au mirosul chimic, neplăcut, pe care le au cele de unică folosință.

Din punct de vedere al costurilor, da, la început pot părea scumpe, dar un simplu calcul arată că acest cost se amortizează în timp, așa că iese mult mai ieftin pe termen lung.

Evident, există și câteva dezavantaje, cu care m-am obișnuit sau la care am găsit soluții. Ele, spre deosebire de cele clasice, nu stau lipite pe chilot, riști să se miște într-o direcție sau alta, dar, folosind un chilot mulat, eventual boxeri, problema dispare.

Poate părea neigienic, sau o bătaie de cap în plus, toată partea cu spălatul / uscatul / dezinfectatul lor, dar de fapt este foarte simplu, pentru că se spală la mașina de spălat, ca orice haina, se pot fierbe, iar de uscat dureaza foarte puțin. Cele 10 – 20 de minute în plus cât durează toată operațiunea compensează clar pentru toate avantajele folosirii lor.

Eu sfătuiesc femeile care vor să înceapă, să cumpere inițial doar câteva, eventual câte unul din fiecare tip (există de zi, de noapte, protej-slip-uri) pentru a vedea cum se obișnuiesc cu ele, dar și care li se potrivesc și în ce moment al ciclului menstrual. Eu le-am cumpărat pe ale mele de la pufushop si am fost mulțumită, atât de produse cât și de magazinul în sine.

Orice variantă am alege, fie că e o cupă menstruală, fie că sunt absorbante reutilizabile sau o combinată din cele două, e foarte important pentru mediu, pentru amprenta pe care o lasăm pământului, să schimbăm modul dăunător de a ne gestiona menstruația pe care societatea de consum la impus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *