Redu

Risipa de mâncare (1)

În contextul în care peste 700 de milioane de oameni nu își permit să mănânce cât ar trebui, faptul că, în țările dezvoltate, o treime din mâncarea produsă este aruncată este incredibil de trist. Evident, mare parte din aceasta risipa de mâncare este produsă de supermaket-urile care aruncă produse aproape de data de expirare (chiar dacă ele sunt încă bune) sau legume și fructe care nu ating un anume standard de „frumusețe”, dar și noi, consumatorii individuali contribuim, din plin, la asta.

Să devenim mai conștienți de ce avem prin frigider, sau de ce aruncăm, săptămână de săptămână, ajută nu doar mediul, dar și portofelul nostru. Mâncarea este scumpă, și orice produs neconsumat și aruncat este o risipă de bani.

Când mănânci în principal mâncare gătită de tine, să faci un plan referitor la ce vrei să gătești în fiecare zi este cea mai bună soluție. Poți începe cu un plan zilnic, conceput dimineața, la cafea și cu o excursie la magazin după servici, ca apoi să ”evoluezi” la unul săptămânal. Dar, dacă totuși, la sfărșit de săpămână te trezești cu mai multe alimente cu care nu știi ce să faci, caută pe internet rețete cu exact acele alimente (de exemplu zerowastechef.com sau cartea lui Jamie Oliver: Shop Smart, Cook Clever, Waste Less). O modalitate numai bună de a diversifica meniul. În general, supele și smoothie-urile sunt destul de versatile cu ingredientele așa că poți vărsa cam ce ai prin frigider, dai la foc, folosești un blender, și ceva, ceva, o să iasă.

Congelatorul e un prieten bun pentru a evita risipa de mâncare. Dacă ai gătit prea mult, nu arunca restul de supă, de sos, sau de tocănită. Pune-l într-o caserolă și apoi în congelator, numai bine pentru zilele de leneveală în care nu te-ai ridica din pat.

Dacă ai câteva ghivece și un minim de cunoștințe de grădinărit (sau o conexiune la internet), poți să crești singur, pe balcon, diverse plante, de exemplu mărar, pătrunjel, busuioc, mentă. Cumpără semințe de la supermarket sau din piață și în câteva luni vei putea să rupi câteva frunze de pătrunjel proaspăt pentru supă.

Idei mai sunt, dar deocamdată poți începe prin a le pune pe acestea în aplicare și fă o analiză: câți bani ai economisit. Tradu asta în kilograme de roșii sau de cartofi, în pâini sau borcane de muștar și vezi impactul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *