Redu

Mai puține deșeuri: înlocuiește (1)

Cel mai simplu mod de a reduce cantitatea de deșeuri pe care o generăm zilnic este să înlocuim produsele pe care le folosim o singură dată cu unele reutilizabile. Variante sunt, o mulțime iar un avantaj în plus este că reducem și din cheltuieli. Iată câteva opțiuni simple, pe care le poți încorpora și tu în viața de zi cu zi. 

Tacâmuri de unică folosință vs. tacâmuri de inox

Acasă sau la servici, comandăm mâncare și ea vine, automat, cu tacâmuri de plastic, de multe ori de foarte proastă calitate. Cuțitele nu taie, lingurile se rup. Ne enervăm, folosim mai mult de un set și apoi le aruncăm la gunoi sau, în cel mai bun caz, în cutia cu reciclabile. Nu mai bine folosim tacâmurile de inox care ne așteaptă cuminți în sertar? Durează doar 2 minute să la spălăm după.

Șervețele de hârtie vs. lavete de microfibră

Ștergem masa, chiuveta, faianța sau vasele deoarece credem că sunt mai igienice. Ștergem, aruncăm, ștergem, aruncăm. Atâta doar că lavetele de microfibră pot face o treabă la fel de bună: absorb bine apa, rețin praful, și, în plus, pot fi spălate, igienizate și folosite din nou (atenție, nu le spălați cu balsam de rufe pentru că își pierd din proprietățile de absorbție).

Dischete de vată vs. dischete reutilizabile

Am detaliat aici avantajele folosirii dischetelor refolosibile pentru demachierea sau curățarea feței. Mai mult, aveți și câteva instrucțiuni pentru a le confecționa singure.

Baterii normale vs. baterii reîncărcabile

Toate electronicele care nu se bagă în priză folosesc baterii. Eu cred că, pe lună arunc undeva între 5 și 10 baterii, așa că, treptat, am început să investesc în baterii reîncărcabile. Sunt scumpe, cu mult mai scumpe, dar, în timp, cheltuiala se amortizează.

Apă la PET vs. sticlă de plastic de inox

De ce să cumperi, în fiecare zi, un pet de jumate de litru de apă? 2 – 2.5 lei, atât ar fi cheltuiala zilnică, iar PETurile ar ajunge, inevitabil la gunoi. Soluția ar fi, în schimb, să cumperi o sticla de inox și să o umpli înainte să pleci din casă. E ușor de cărat după tine peste tot, sunt drăguțe și, cel mai important, nu se aruncă după fiecare folosire.  

 

Stai pe frecvență, urmează partea a II-a.

2 thoughts on “Mai puține deșeuri: înlocuiește (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *