Diverse

Consumul inutil de apă și spălatul pe dinți

Suntem sfătuiți, din toate direcțiile, să reducem cantitatea de apă folosită pentru că doar 3% din apa de pe glob este potabilă, iar, odată cu creșterea populației, nevoia de apă crește și ea. Zone de pe glob deja se confruntă, permanent sau sezonier, cu lipsa de apă și situația se înrăutățește constant. Nu trebuie să renunțăm la dușul zilnic, sau la cei 2 litri de apă pe zi pe care ar trebui să-i consumăm, dar putem reduce consumul inutil de apă.

Și ce este mai simplu decât asta: să închidem apa la robient în momentul în care ne spălăm pe dinți. Dar hai să vedem, în cifre, ce înseamnă asta, câtă apă și, de ce nu, câți bani am economisi.  

Un robinet normal are un debit de 4-8 litri pe minut (hai să luăm o medie de 6l/min). Într-o familie de 2 persoane, care se spală de 2 ori pe zi pe dinți, căte 2 minute (timpul recomandat de dentiști), într-o singură zi se pierd 48 de litri de apă, iar într-un an 17.520 de litri, 17.5 metri cubi de apă. Comparativ, o familie de 2 persoane folosește, pe an, cam 120-140 de metri cubi de apă.

Ce înseamnă 17.5 metri cubi de apă? Înseamnă 50 de lei. Înseamnă cantitatea de apă potabilă pentru 4300 de persoane într-o zi. Înseamnă necesarul de apă pe un an pentru 12 persoane care nu au acum acces la apă.

E mult? E puțin? Poate că nu pare mult așa, dar înmulțiți cu numărul de locatari dintr-un bloc. Sau cu numărul de locuitori dintr-un oraș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *