Reutilizează

Cupa menstruală. O alternativă?

Deși au fost inventate și produse în masă prin 1937, abia în ultimii ani s-a început promovarea cupelor menstruale ca o alternativă la absorbante și tampoane. Cu o simplă căutare pe internet poți găsi atât avantaje cât și dezavantaje pentru folosirea ei în fiecare lună,  dar totuși statistic vorbind, puține femei au încercat utilizarea ei. Am discutat cu două prietene pentru a vedea experiențele lor.

 

Care este experiența ta cu o cupă mentruală?

R: Eu am folosit înainte de cupă (și după ea) absorbante. Tampoane am încercat în puține ocazii și nu mi-au plăcut. Poate că e relevant și de la ce tip de produs se pornește. Eu m-am apucat sa folosesc cupa menstruală candva prin august 2013, si am folosit-o timp de aproximativ 6 luni. Ultimele luni nu au fost legate intre ele, am facut pauze in care am revenit la absorbante, am mai incercat cupa, si tot asa. Am început să o folosesc într-un moment tare ciudat, adică pe la mijlocul primei menstruații în care am folosit-o, am pornit într-o călătorie prin țară cu rucsacul în spate, ceea ce mi-a făcut puțin mai grea sarcina de a o igieniza. În restul perioadei am folosit-o mai mult în condiții normale, adică destul de sedentare, de viață la oraș. Am renunțat la utilizarea ei din cauză că mie personal mi-a creat un dezechilibru al florei vaginale (nu cred că a fost cupa în sine ci poate metoda de inserție) și din cauză că, lăsând-o timp prea îndelung înăuntru, a prins un miros neplăcut care a fost foarte greu de scos din materialul cupei. Vreau să spun că acum o mai folosesc ocazional, de exemplu dacă vreau să merg să înot, sau merg la țară unde nu vreau să arunc absorbante folosite.

M: Este al doilea ciclu mentrual în care folosesc, pentru toată perioada, o cupă menstruală, înainte folosind exclusiv absorbante.

De ce te-ai decis să folosești o cupă mentruală?

R: M-am hotarat sa folosesc o cupa menstruala pentru ca ma deranja cantitatea mare de deseuri pe care o produceam in timpul menstruatiei. Eu folosesc absorbante, si ma gandeam ca, avand atata ”tehnologie” in ele, nu pot fi reciclate, deoarece plasticul și eventualele fibre textile se amestecă cu lichidul menstrual și nu se mai pot descompune. Cam în perioada aceea, am aflat despre existența cupelor menstruale, dar majoritatea review-urilor pe care le-am citit au fost despre SUA sau UK, unde există o plajă mult mai mare de alegere (între branduri) decât aici în România.

M: Când am auzit prima oară de existența cupei menstruale, am făcut un calcul. Într-o viață, o femeie folosește aproximativ 10.000 de absorbante și / sau tampoane. Înmulțit cu câte femei suntem…gândiți-vă unde ajung după folosire: la groapa de gunoi. Majoritatea nu sunt biodegradabile, deci, practic, încărcăm planeta cu atâtea deșeuri când alternativa este simplă. Mai mult decât atât, financiar este mult mai avantajos: într-o viață am plăti 8000 de lei doar pentru asemenea produse, în timp ce, o cupă menstruală, care ar trebui să te țină 8 – 10 ani, costă sub 100 de lei.

Care ți se par că sunt avantajele folosirii unei cupe menstruale?
R: Avantajele sunt: economia, prin faptul că nu mai trebuie să cumperi în fiecare lună absorbante sau tampoane. Nu produci atâtea deșeuri în timpul menstruației. Noaptea, dacă fixezi bine cupa, nu mai ai parte de scurgeri. Drumurile la baie nu se mai fac ”pe ascuns” să nu vadă nimeni că duci un absorbant sau tampon cu tine. Ar mai fi și faptul că dacă nu ai un flow mare, cupa nu trebuie golită des, deci pierzi mai puțină vreme cu gestionarea menstruației. De asemenea, ar mai fi avantajul că poți fi mai activă decât cu absorbantele, fără frica de a te păta. Eu de exemplu am fost la înot folosind cupa și s-a comportat impecabil. Un ultim avantaj ar fi că e bună în condițiile în care nu ai la îndemână un coș de gunoi pentru aruncarea produselor menstruale la îndemână (aici mă refer de la wc-urile de la țară, din curte, sau la băile unisex din clădirile de birouri care uneori nu sunt dotate cu coșuri de gunoi 🙂 )

M: Faptul că sunt refolosibile este un mare avantaj, dar și faptul că, putând să le golești o dată la 5-8 ore, nu mai ești atât de dependentă de accesibilitatea unei băi. Mai mult decăt atât faptul că le poți folosi cât timp faci sport, de la alergare la înot, este un mare plus, mai ales că, sincer, mi se par mult mai ușor de folosit în comparație cu tampoanele.

Este un produs simplu de folosit?

R: Depinde, după ce am învățat să îl folosesc nu mi s-a părut deloc complicat. Totul e să înveți cum să o inserezi și cum să o scoți. Dar eu multe chestii le-am învățat prin încercări și greșeli, să zic așa.

M: Clar, este mai multă bătaie de cap decât aplicarea unui absorbant, dar dificil nu este. Poate ieși bine și din prima, doar că durează mai mult. Ține de exercițiu și de formarea dexterității.

Care ți se par dezavantajele de a folosi o cupă mentruală?

R: La o golire, ea trebuie măcar clătită cu apă, dacă nu spălată, iar mâinile tale trebuie să fie foarte curate când o manevrezi, factor mai important decât la absorbante. Asta înseamnă puțină pregătire prealabilă. Spălarea mâinilor cu săpun, dacă nu este ciuvetă la toaletă, e esențială, iar dacă nu este chiuvetă în sala de wc să duci cu tine o sticlă cu apă la toaletă. De asemenea, o problemă ar fi faptul că unele băi nu au săpun sau că mai este o ușă și o încuietoare pe care pui mâna între sala cu chiuvetă și cea cu toaleta. În afară de asta, dacă ești obișnuită cu absorbantele, va fi puțin neplăcut să înveți ca lunar să inserezi ceva în vagin pentru mestruație.
Un dezavantaj ar fi și faptul că dacă nu o golești la timp, prinde un miros extrem de greu de scos.

În final, dacă preferi o manichiură cu unghii lungi, îți poți răni ușor interiorul vaginului sau poți să îți provoci dezechilibre bacteriene dacă nu îți speli bine mâinile.

M: Cel puțin la început, până prinzi dexteritate, durează destul de mult, atât inserția, cât și scoaterea cupei. Igiena este foarte împortantă și câteodată este greu de obținut fără să ai la tine un arsenal de produse: o sticlă de apă dacă ești într-o baie publică, un spray dezinfectant, șervețele intime.
La început poate fi dificilă inserarea cupei într-o poziție corectă, de aceea pot exista scurgeri.În România nu există o gamă mare de modele și firme care comercializează cupe, de aceea riști să nu găstești cupa potrivită pentru organismul tău.

Preferi o cupă menstruală sau tradiționalele absorbante / tampoane?

R: Momentan pot să spun că prefer mai mult absorbantele decât cupa, dar prefer cupa în fața tampoanelor. În viitor îmi doresc foarte mult să îmi cumpăr sau să îmi confecționez absorbante refolosibile, din textile. Poate că voi cumpăra și un alt brand de cupă, mai moale, să folosesc pentru activități mai solicitante fizic.

M: Fiindcă o folosesc doar de 2 luni, încă nu mă pot pronunța 100%, dar deocamdată, clar nu aș renunța la ea.

Ai câteva tips & tricks pentru noile utilizatoare?

R: Da, am!
1. Dacă utilizați prima dată cupa, încercați să cumpărați un brand care să aibă inelul superior al cupei de o consistență mai moale. Cupa mea, marca iCare, are un inel destul de tare care poate pe o începătoare o va incomoda.
2. O să vedeți că orice cupă pe care o luați vine cu o codiță. Dacă simțiți acea codiță când vă așezați, nu e bine, ar trebui să o tăiați cât mai scurt. Eu prin încercări succesive am tăiat codița cupei mele de tot (până la baza cuperi)
3. Nu o lăsați mai mult de 8 ore în interior deoarece va prinde miros neplăcut! Deși veți citi peste tot că e sigur să o lăsați până la 12 h înăuntru, din experiența mea, după circa 8 h prinde un miros foarte puternic neplăcut care nu iese nici în zile întregi de stat la aer.
4. Folosiți și protej-slipuri cu cupa, mai ales la început! Dacă aceasta nu e introdusă bine și nu formează acel sigiliu etanș în vagin, apar scurgerile și ar fi bine să mai existe ceva între lichidul menstrual și lenjerie. În primele 30 min, o oră de la inserare ar fi bine să verificați dacă ați introdus-o OK. Să vă ”ascultați” corpul și senzațiile! Din experiență proprie vă spun: dacă simțiți că nu e în regulă ceva și că lichidul se scurge pe lângă, sunt șanse de 80% ca senzația să fie corectă și să trebuiască să reinserați.
5. Să purtați la dvs. un gel antibacterian, o sticluță cu apă și șervețele când sunteți la menstruație și știți că veți folosi o baie necunscută. Astfel vă puteți curăța pe mâini și puteți clăti cupa.

6. Să folosiți puțin lubrifiant (sau chiar propria salivă în lipsă de altceva) mai ales când învățați să o inserați. Uitați-vă pe internet la imagini și video-uri în legătură cu formele în care cupa poate fi formată pentru inserare. Eu foloseam puțină cremă Canesten, pentru că aceasta este bună împotriva proliferării Candidei.
7. Să vă purtați unghiile tăiate scurt și ușor de curățat în perioada în care veți folosi cupa.
8. Fie chiar la finalul menstruației sau chiar la începutul ei, să fierbeți cupa în apă simplă pentru a o dezinfecta. Nu vă fie frică, nu se va deforma și nu se va topi. În timpul menstruației, când aveți ocazia, o puteți spăla cu un săpun blând sau chiar cu gel pentru igiena intimă.

M: După achiziționare, înainte de prima menstruție, testați cupa, inserția și scoaterea ei, dar și felul în care vă simțiti cu ea înăuntru.
Pentru dezinfectarea ei între folosiri, am cumpărat de la farmacie un spray pentru dezinfectarea biberoanelor pentru copii, recomandat de farmacistă. Și, bineînțeles, între menstruații o fierb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *