Reciclează

Cartofii prăjiți și apa curată

Când gătim cartofii aceia prăjiți, plăcerea vinovată a multora din noi, rareori ne gândim ce să facem cu uleiul rămas în tigaie. Îl vărsăm în chiuvetă, spălăm tigaia, și ne bucurăm de gustul delicios al cartofilor prăjiți. Dar nu este de loc ok să facem asta.

De ce? Pentru că, pe lângă că riscăm corodarea sau infundarea țevilor de canalizare, uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și ajuns în sol, acesta are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv.

Varianta cea mai bună este să îl colectăm într-un recipient de plastic sau într-o sticlă și apoi să-l ducem în centre speciale care prelucrează și reciclează uleiul alimentar folosit sau râncezit (fie că este vorba de ulei de floarea soarelui, de rapiță, de palmier, de soia sau de măsline). Odată colectat, există mai multe variante:

  • Benzinăriile MOL colectează ulei alimentar, deci fugi cu el la cea mai apropiată benzinărie.
  • Dacă locuiești în București și ai strâns peste 4 litri, ia legătura cu Uleiosul. Vor veni ei să-l ia de la tine de acasă.
  • În Cluj – Napoca, Concept Oli au mai multe puncte de colectare a uleiului.

Mai departe, din uleiul alimentar folosit se poate fabrica biocombustibil, săpun sau decofrant (material folosit în turnarea cofrajelor din construcții).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *