Reciclează, Redu

Target de reciclare: 45%

Bateriile sunt considerate adevărate “bombe” ecologice, având în vedere că ele conțin metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu și litiu, fiind un adevărat pericol pentru vegetația, microorganismele și pânza de apă din subsol. Singura soluție viabilă este colectarea lor la centre specializate unde, în funcție de tipul lor, metalele componente sunt separate unele de celelalte prin diverse metode chimice și apoi folosite, în principal, pentru crearea de noi baterii.

În fiecare an, în România se aruncă în jur de 50 de milioane de baterii. Deși în ultima vreme e foarte ușor să găsești containere pentru reciclatul lor, abia 11% din ele ajung să fie colectate, restul fiind aruncate la gunoi alături de alte resturi alimentare și non-alimentare, făcând aproape imposibilă sortarea lor. Printr-o directivă din 2006, statele Uniunii Europene au convenit să recicleze cel puțin 45% din totalul bateriilor vândute până în 2016, iar România mai are mult de recuperat.

Ce poți face tu pentru a ajuta?

  • Reciclează: magazine precum Kaufland, Auchan, IPB, UPC, Altex, Flanco, Vitacom au lângă casele de marca containere speciale pentru reciclarea bateriilor. Următoarea dată când mergi la cumpărături, ia bateriile folosite cu tine și aruncă-le acolo. Aparatele Sigurec acceptă și ele baterii de orice tip (AA, AAA, baterii de laptop, telefon, ceas, etc).
  • Redu: Data viitoare când trebuie să cumperi baterii optează pentru baterii reîncărcabile (acumulatori). Costă mult mai mult decât bateriile obișnuite și trebuie achiziționat și aparatul care le încarcă, dar te țin ani de zile, așa că în timp îți amortizezi investiția.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *