Redu

5 pași mici pentru reducerea deșeurilor

Începerea unei vieți complet “zero waste” poate fi copleșitor pentru multă lume. Începi entuziast, dar greutățile și efortul depus pentru a căuta mereu soluții de a înlocui produsele folosite în viața de zi cu zi te poate doborî după doar câteva săptămâni.

Când vrei să începi să duci o viață mai sănătoasă renunți în prima lună la Cola, în a doua lună la zahărul din cafea și așa mai departe. Propunerea mea este să folosești același principiu și să începi cu 5 pași mici și simpli pentru reducerea deșeurilor.

1. Nu mai cumpăra apă la PET

Am mai scris despre avantajele renunțării la cumpărarea apei la PET și despre economia pe care poți să o faci. Și totul este foarte simplu: înlocuiește cu apă de la robinet sau tâșnitori și asigură-te că ai mereu la tine un bidon de apă reutilizabil (le găsești de cumpărat la orice supermarket sau magazin sportiv și costă între 10 și 50 de lei, depinde de materialul din care sunt făcute).

2. Refuză pungile de plastic de la magazine

Dacă faci micile cumpărături zilnice, ba câteva roșii, ba o pâine, ba niște snacksuri, magazinele se grăbesc să îți dea o pungă de plastic, fie pentru câțiva bani în plus, fie gratis. Și, dacă nu ai la tine altă variantă, le accepți și ajung în “sertarul de pungi”, golit o dată pe an, la curățenia generală.

Plasele de pânză ușor de împachetat și purtat într-o poșetă sau ghiozdan sunt alternativa perfectă pentru a avea în ce să duci cumpărăturile până acasă.

3. Optează pentru fructe și legume care nu sunt preambalate

Majoritatea facem cumpărăturile într-un supermarket din comoditate și lipsă de timp. Opțiunile de fructe și legume sunt limitate însă și majoritate sunt vândute fie în caserole (ciuperci, fructele din extrasezon), fie în pungi de plastic (portocalele, madarinele). Există totuși și variantele “bulk”, în care cumperi exact de câte ai nevoie și nici nu rămân ambalajele de aruncat.

4. Facturi electronice

Majoritatea companiilor furnizoare de utilități au opțiunea de a nu mai trimite facturile prin poștă, ci prin email sau SMS. Alege această variantă pentru a reduce cantitatea de hârtie pe care o arunci lună de lună.

5. Fără tacâmuri de plastic

Ți-e lene să gătești sau ți-e poftă de o pizza? Comanzi mâncare la servici de la o firma de catering? Cere-le în mod specific să nu îți trimită tacâmurile de plastic. Oricum cuțitele nu taie nici măcar o salată și folosești tacâmurile din casă / birou. Așa măcar nu ai ceva de aruncat în plus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *